תוכן עניינים
עם השפעתה הרבה על שוק המובייל החל משנת 2013, לא מפתיע שספקים ומוכרים רבים רוצים לדעת כמה עולה לפתח אפליקציה כמו Whatsapp. כפי שנכתב ב- Financial Times: “Whatsapp עשתה להודעות SMS את מה ש- Skype עשתה לשיחות בינלאומיות מקווי טלפון.” ו- 1.2 מיליארד משתמשים פעילים מדי חודש הם הוכחה ברורה לכך.
כיצד וואטסאפ עובדת?
כפי שמציע שמה של האפליקציה, וואטסאפ (באנגלית: Whatsapp) היא שירות העברת מסרים עבור מכשירי סמארטפון המסתמכת על חיבור לאינטרנט. היא חלופה זולה יותר לשליחת הודעות SMS המסופקת על ידי חברות מובייל והיא מציעה מינוי בעלות מוזלת. האפליקציה יעילה במיוחד להעברת מסרים קבוצתיים והעברת מסרים לאנשים בחו”ל.
אפליקציית מסרים זו עבור מכשירי מובייל, אשר נרכשה על ידי Facebook, מאפשרת שליחת הודעות טקסט, תמונות וסרטונים. Whatsapp מתמודדת מדי יום עם כ- 600 מיליון תמונות ו- 60 מיליארד הודעות. היא עובדת בצורה נהדרת ב- iOS, Android, BlackBerry, Symbian מכשירי Windows, PC/Mac והיא חינמית לגמרי עבור משתמשים.
מאפייני הליבה של Whatsapp
לפני שנסקור את סוגיית העלות של פיתוח אפליקציה כמו Whatsapp, אנחנו נתבונן מקרוב במאפייניה. הפונקציונליות היא הליבה של האפליקציה, ואם ברצונך לפתח אפליקציה להעברת מסרים בסגנון Whatsapp, אלה הן אבני הבניין בהן יש להשקיע.
מסרים מידיים הם הדבר הראשון והמובהק ביותר ברשימה. היא פועלת באמצעות חיבור לאינטרנט, לא כמו שליחת הודעות בתשלום. אפילו במצב לא מקוון, משתמשים מקבלים את כל ההודעות ברגע שהם מתחברים לאינטרנט. שיחות קבוצתיות, המאפשרות השתתפות של 256 אנשים בו זמנית, הן דבר נהדר אם אתה רוצה לדבר עם בני משפחה או עמיתים לעבודה.
כשמשתמש מקבל הודעה או מישהו מזמין אותו להתחבר לשיחה קבוצתית, המשתמש מקבל התראה. כמו כן, ישנן הודעות קופצות שדואגות שנישאר מעודכנים במשך 24/7 על הנחות, מבצעים, הוראות, התראות וכו’. בנוסף, Whatsapp מספקת נתונים על משתמשים מחוברים ומאפשרת להם להגדיר את הסטטוס שלהם. שיתוף מיקום, על ידי שימוש באיכון, הוא גם דבר מגניב.
שיחות קול ושיחות וידאו, כמאפיינים נוספים, הן דבר נהדר אם אתה רוצה להגביל את תשלום העמלות לשימוש באינטרנט בלבד. כמובן שאלה הם המאפיינים הבסיסיים בלבד, דברים חיוניים אחרים, כמו שיתוף קבצים, קידוד נתונים, שיתוף אנשי קשר, הרשמה/התחברות, אפליקציית רשת ואפליקציה למחשב אלה נושאים שעליהם צריך לנהל דיון נפרד.
טכנולוגיה לפיתוח אפליקציה כמו Whatsapp
צד השרת של Whatsapp כתוב בשפת Erlang, מאחר שזו שפה שיכולה להתמודד עם כמויות מידע עצומות. עם זאת, אחרות, כמו PHP או Java, גם יכולות להוות אפשרות טובה.
ה- tech stack של Whatsapp כולל גם גרסה מותאמת אישית של XMPP (פרוטוקול נוכחות והעברת מסרים). מספר טלפון להתחברות לחשבון על ידי המשתמש עם סיסמה אקראית להתחברות ראשונה. לאחר מכן האפליקציה סורקת את ספר הטלפונים ובונה רשימת אנשי קשר לשימוש בתוך האפליקציה.
לגבי טכנולוגיות וכלים אחרים:
- FreeBSD בתור מערכת ההפעלה של האפליקציה
- Mnesia בתור מאגר נתונים
- YAWS בתור שרת רשת (גם ב- Erlang)
- Obective-C/Java/C# לפיתוח נייטיב
שים לב, שמפתחי אפליקציות יכולים להשתמש גם בכלים אחרים, שבתורם ישפיעו על העלות של פיתוח אפליקציה כמו Whatsapp.
מרכיבי עלות
בסקירה של כל היבט של פיתוח אפליקציית העברת המסרים Whatsapp, של הכלים הנמצאים בשימוש וכדומה, אנחנו עלולים לשעמם את הקורא שלנו. אז למטרת המאמר הזה, אנחנו פשוט נפרט את המשימות העיקריות שמיועדות לפיתוח אפליקציה כמו Whatsapp. המרכיבים האלה הם פיתוח קצה אחורי, עיצוב/חוויית משתמש, פלטפורמות נייטיב, אפליקציית רשת וקצה קדמי והבטחת איכות.
בנוסף, עלות פיתוח אפליקציה כמו Whatsapp, תלויה בצוות הפיתוח העוסק במלאכה. אנחנו לא יכולים לדעת מה תכלול כל סוכנות או כל פרויקט, אך ישנו נוהג מקובל:
- מנהל פרויקט 1
- מנתח עסקי 1 (אופציונלי)
- 2 מפתחי מובייל (2 למכשירי Android, 2 למכשירי iOS)
- מפתחי רשת (1 קצה קדמי, 2 קצה אחורי)
- 1-3 מהנדסי הבטחת איכות
- 2-4 מעצבים
- 1-2 מנהלי שיווק (אופציונלי)
עכשיו, בוא נעבור על הדברים הבסיסיים בפיתוח אפליקציה בסגנון Whatsapp.
קצה אחורי
בניית השלד עליו תפעל כל הפונקציונליות של אפליקציית מסרים כמו Whatsapp היא המחויבות הראשונה של כל צוות פיתוח. ארכיטקטורת האפליקציה המשוערת תיראה כמו טבלת ההסבר שלנו בהמשך. ראשית, ניתן להשתמש ב- Mnesia DB ו- MySQL (או PostgreSQL) ו- Cloud Media בתור שלד של מאגר נתונים.
שוב, שרת אפליקציית XMPP, מתאים בצורה נהדרת להטמעה ותחזוקה של שיחות קוליות, שיחות וידאו, העברת מסרים. Rest API לשליחת בקשות מממשק משתמש לאפליקציה כדי לקבל, לפרסם או למחוק נתונים. להתראות בתוך האפליקציה, מפתחים יכולים להשתמש בשירותי ענן כמו Google Cloud Messaging (GCM) או Firebase Cloud Messaging (FCM).
כל הקצה האחורי לאפליקציה כמו Whatsapp עם כל המאפיינים החיוניים ידרוש לפחות 500 שעות, כפי שמעריך צוות הפיתוח שלנו.
Native iOS/Android
התקציב המינימלי לפיתוח אפליקציה כמו Whatsapp יכלול פלטפורמה אחת. iOS, Android, BlackBerry או Windows… ההחלטה נתונה בידך, תוך לקיחה בחשבון של קהל היעד או אזור היעד. כמובן ש- iOS ו- Android מהווים את האפשרויות הנפוצות ביותר ומציאת מפתחים שעובדים עם Objective-C, Swift, C# או Java לא צריכה להיות בעיה.
כמובן שישנן דקויות בפיתוח נייטיב – ערכות שונות לפיתוח תוכנה לבניית אפליקציית מסרים, שירותי ענן של Google או Apple, ספריות וכו’. אבל אין צורך להתעמק בכך יותר מדי אם משתמשים בשירותיה של חברת פיתוח אפליקציות – החבר’ה האלה יודעים את העבודה שלהם. אנחנו מעריכים שייקח 200+ שעות לפלטפורמה אחת.
מסקנה
כפי שאתה בטח יודע, תעריפי פיתוח שעתי משתנים בהתאם לאזור גאוגרפי. 20-40$ במדינות מרכז אסיה, 40-80$ במדינות אירופה, 100-150$ בבריטניה ובארצות הברית. לפי הערכתנו, עלות פיתוח אפליקציה כמו Whatsapp, נעה סביב 50$.
בנוגע לציר הזמן של פיתוח אפליקציית מסרים, קצה אחורי (30%) והבטחת איכות (25%) כנראה מהווים את המרכיבים שדורשים את מרבית הזמן. פיתוח פלטפורמת נייטיב – סביב 20%, עיצוב/חוויית משתמש – 15%, קצה קדמי ואפליקציה למחשב – 10%.
ועכשיו לעניינינו, כמה עולה לפתח אפליקציה כמו Whatsapp? אם נסכם את כל הכתוב לעיל ונדגיש את הגורמים הרבים שמשחקים תפקיד, אפליקציה כמו Whatsapp תעלה סביב 50,000$ – 55,000$ עבור פלטפורמה אחת בתעריף של 50$. עבור פלטפורמות רבות, התקציב המשוער יהיה 80,000$ או אפילו יותר.