תוכן עניינים
12 אפליקציות מציאות מדומה
החל מרפואה וכלה באדריכלות, מציאות מדומה (VR) הוכיחה עצמה כטכנולוגיה פורצת דרך במגוון תעשיות
טכנולוגיית המציאות המדומה טומנת בחובה פוטנציאל אדיר לשינוי העתיד במספר תחומים, החל מרפואה, עסקים, אדריכלות וכלה בייצור.
פסיכולוגים ומומחים אחרים בתחום הרפואה משתמשים ב- VR כדי לשפר שיטות טיפול מסורתיות ולמצוא פתרונות יעילים לטיפולים בהפרעת דחק פוסט-טראומטית, חרדה והפרעות חברתיות. רופאים משתמשים ב- VR כדי להכשיר תלמידים לרפואה לבצע ניתוחים, לטפל בכאבים של מטופלים ואפילו לסייע לאנשים נכים בשיקום תפקודי הגוף.
בעסקים, ענפים רבים מקבלים תועלת מ- VR. יצרניות של רכבים יוצרות רכבים בטוחים יותר, אדריכלים בונים מבנים עמידים יותר ואפילו סוכנויות תיירות משתמשות בה כדי לפשט את תכנון החופשה.
קראו על 12 השימושים המדהימים האלה למציאות מדומה.
1. להפוך טיפולי שיניים לפחות כואבים
יתכן שבקרוב רופאי שיניים ישתמשו במציאות מדומה כדי להסיח את דעתם של המטופלים ולהקל על החרדה והכאבים שלהם. מחקר שנערך לאחרונה, בדק 79 מטופלים, כאשר צייד שליש מהם בקסדת VR אשר הציגה נופים של חופים, שליש בקסדת VR שהציגה נוף עירוני, והשליש הנותרים ללא VR כלל.
המטופלים שראו את נופי החופים ב- VR דיווחו על כך שחוו “הרבה פחות כאב” לעומת המטפלים בשתי הקבוצות האחרות. המטופלים שראו עיר ב- VR לא הרגישו כך – זה היה הנוף המרגיע שעזר להסיח את דעתם של המטופלים ולהרגיע אותם, ולא רק ה- VR עצמה.
2. להכשיר עובדים
וולמארט משתמשת במציאות מדומה כדי להכשיר את עובדי החנות. בשילוב עם הסטארט-אפ החדש של מציאות מדומה, STRIVR, וולמארט משתמשת בטכנולוגיית המציאות המדומה במכוני ההכשרה שלה כדי לעזור לעובדים לחוות תרחישים מהעולם האמיתי. עובדים יכולים לחוות את לחץ החגים או בלגן במעברים, וללמוד כיצד להגיב לאירועים האלה ולהתמודד איתם בצורה יעילה.
3. לעזור לנכים לשקם את תפקודי הגוף
מחקר של שנה אשר נערך על-ידי אוניברסיטת דיוק גילה כי למציאות המדומה ישנה תועלת רבה עבור נכים.
מטופלים שחבשו קסדות VR אשר קיבלו משימה לנוע ברחבי אצטדיון בתור שחקני כדורגל הצליחו לשקם חלק מהפעילות המוחית שקשורה לתנועת הרגליים שלהם. מתוך שמונה המטופלים שנבדקו, כל אחד רכש מחדש מידה מסוימת של שליטה וארבעה עברו משיתוק מלא לשיתוק חלקי.
4. לטפל בהפרעת דחק פוסט-טראומטית
באופן מסורתי, רופאים משתמשים ב”טיפול בחשיפה” כדי לטפל במיליוני מבוגרים בשנה אשר סובלים מהפרעת דחק פוסט-טראומטית. טיפול בחשיפה דוחק במטופלים להיזכר בטראומות שלהם, לדמיין בראשם ולהסביר לרופא את מה שמתרחש כשהם חווים תרחיש מלחיץ.
במהותה, מציאות מדומה משתמשת באותה השיטה, תוך שימוש בקסדות ליצירת עולם מדומה עם מרכיבים מותאמים אישית (למשל, יכול להיעשות שימוש במסוקים, מקלעים וטילים כדי להתאים את החוויה לותיק מלחמה). לאחר מכן המטופל מתבקש לספר על המתרחש.
5. להכשיר סטודנטים לרפואה
מציאות מדומה מספקת לסטודנטים לרפואה ולרפואת שיניים סביבה בטוחה ומבוקרת שבה ניתן להתאמן על ניתוחים ותהליכים, מה שמאפשר להם לעשות טעויות מבלי להשפיע על מטופל אמיתי, ולהתכונן למצבים בלתי צפויים.
ביצוע ניתוח “מעשי” והאפשרות לתקשר עם מטופל מדומה מאפשרים לסטודנטים לפתח את הכישורים שלהם, שאותם הם יכולים ליישם בהמשך בעולם האמיתי.
6. לטפל בכאב
רופאים משתמשים ב”טיפול בהסחה” באמצעות מציאות מדומה כדי לעזור לאנשים להתמודד עם כאב כאשר הם עוברים טיפולים כמו פיזיותרפיה. מחקר שנערך ב- 2011 על נפגעי שריפה בצבא חשף ש- SnowWorld – משחק VR שמאפשר למשתמשים לזרוק כדורי שלג על פינגווינים תוך כדי האזנה לפול סיימון – הוכיח עצמו כיעיל יותר ממורפין בטיפול בכאבים.
מחקר שנערך בבריטניה ב- 2017 בדק VR על מטופלים שעברו טיפולי שיניים ומצא כי השימוש בה אשר מדמה נופי חופים הפחית הן את הכאב שנחווה והן את זיכרון הכאב, בהשוואה להעדר VR. עם זאת, ה- VR הייתה פחות יעילה כאשר הציגה נופים עירוניים.
7. לטפל בהתקפי חרדה
מיליוני מבוגרים בכל שנה חווים התקפי חרדה. משחק המציאות המדומה Deep – “גרסה דיגיטלית של נשימה סרעפתית” – מעוניין לעזור ליחידים האלה להתמודד עם פחד וחרדה על-ידי שימוש בחגורה שמווסתת נשימה. המשחק מציב את השחקן בסביבה טבעית ומנחה אותו בביצוע תרגילי נשימה באמצעות הבטן – תוך כדי שהוא מרגיע משתמשים בתוך כחמש דקות.
8. לעזור לילדים ומתבגרים עם אוטיזם לפתח כישורים חברתיים
פרופסור מאוניברסיטת טקסס בדאלאס יצר תוכנה שמשתמשת במציאות מדומה כדי לעזור לילדים עם אוטיזם לפתח כישורים חברתיים. כאשר מציבים את הילדים, המתבגרים והמבוגרים הצעירים במצבים כמו ראיונות עבודה או פגישה עיוורת עם דמויות מדומות, הם לומדים להבין רמזים חברתיים ולהגיב בהתאם.
באמצעות ניטור גלי המוח דרך התוכנה, פרופסורים שמו לב לפעילות מוגברת באזורים אשר קשורים להבנה חברתית.
9. לעזור בעסקים
שיחות וידאו, כדאי שתיזהרו, המציאות המדומה כאן. עסקים מתחילים להשתמש ב- VR בכמה דרכים: כדי להפחית עלויות, לצמצם נסיעות עסקיות, לבצע ראיונות, לערוך סיורים, לחזות מגמות ולערוך פגישות.
במקום לנסוע לפגישת ועידה, או לראיין מועמד “פנים אל פנים”, חברות משתמשות בחדרי ישיבות מדומים.
עסקים בעלי מוצרים מסוכנים או כאלה שנמצאים בשלבים ראשוניים משתמשים ב- VR כדי לבחון את הבטיחות והפונקציונליות מבלי לסכן את בריאות העובדים.
10. לתכנן טוב יותר עיצובים אדריכליים
מציאות מדומה מספקת תועלת לשחקני מפתח בענף הבנייה, כגון אדריכלים ומעצבים. הכלי מאפשר למשתמש לאכלס חללים בצורה מדומה ובשלושה ממדים. תמונות ממוחשבות יחליפו רישומים מצוירים – מה שבסופו של דבר יצמצם את הזמן שמבוזבז על ביצוע מחדש של פריסות וציורים, ויפחית ביעילות את העלויות ויגביר את הבטיחות.
סימולציה של העולם האמיתי תאפשר למעצבים לא רק ליצור בניינים וחללים בקלות רבה יותר – החל מהתאורה וכלה בריצוף ויסודות – אך תאפשר למעצבים גם לבדוק את הסביבות לפני שיבנו בהן בפועל. לדוגמה, הם יכולים להבין בצורה מציאותית כמה מהר מישהו יכול לצאת מהבניין בעת מצב חרום.
11. לבדוק בטיחות של רכב ולקדם מכירות
VR נותנת למהנדסי רכבים את היכולת לבדוק את בטיחות הרכבים בסביבה מדומה לפני ייצורם בפועל. מלבד לתהליך הבנייה, יצרניות רכבים גדולות כמו פורד, וולוו, ויונדאי משתמשות במציאות מדומה במכירות, וכמו כן נותנות ללקוחות פוטנציאליים להשתמש בקסדת VR כדי לקחת את הרכבים לנסיעת מבחן.
12. לתכנן את החופשה הבאה שלכם
בקרוב תוכלו “לראות לפני הטיסה” את היעדים באמצעות מציאות מדומה. מטיילים המחפשים להזמין את הטיול הבא שלהם יכולים לצפות ביעד, במלון או בעיר כדי לראות מה יש למקומות להציע. לדוגמה, לקוחות בקניון בבריטניה חוו טיסה במסוק ברחבי העיר ניו יורק או שיט בספינה סביב פסל החירות.
ליעוץ מקצועי לפיתוח אפליקציות מציאות מדומה, פנו אל המומחים בפיתוח אפליקציות בישראל, צוות Gapps פיתוח אפליקציות.